Uzay mekiği Atlantis’e kritik görev
Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan uzay mekiği Atlantis, 8,5 dakika içinde yörüngeye yerleşti. Mekik, Uluslararası Uzay İstasyonu'na bu seferinde önemli cihazlar taşıyor.
Mekik, uzay istasyonuna 18 Kasım Çarşamba günü ulaşacak. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) pompa, tank, jiroskop ve benzeri büyük hacimli eşyayı gelecek birkaç mekik seferiyle depolamayı amaçlıyor. Diğer uzay araçları bu cihazları taşıma kapasitesine sahip değiller.
Atlantis, 129'uncu mekik seferini yapıyor. Uzay mekiği programı, bu görev dâhil toplam 6 uçuşun sonunda emekliye ayrılacak. Uluslararası Uzay İstasyonu da ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin destek verip vermemesine bağlı olarak 2015 veya 2020 yılına dek görev yapacak.
11 günlük görev
Atlantis'in seyahati 11 gün sürecek. Altı kişilik mürettebat, ISS'e mekikler emekliye ayrıldıktan sonra istasyonu uzun süre muhafaza etmeyi sağlayacak 12 ton ağırlığında yedek parça, teçhizat ve erzak götürdü.
2 adet dış lojistik taşıyıcı (ELC), 2 adet pompa modülü, 2 adet kontrol jiroskopu, 2 adet nitrojen tankı, 1 adet amonyak tankı, 1 adet yüksek basınçlı gaz tankı, güç kontrol ünitesi, 1 adet plazma konteynır ünitesi, 1 adet yük taşıma konteynırı ve 1 adet batarya şarj ünitesini Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürecek Atlantis ekibinin, ayrıca 3 de uzay yürüyüşü yapması öngörülüyor.
İdrar geri dönüşüm cihazı değiştiriliyor
Getirecekleri parça ve teçhizatın bir kısmını istasyondaki bozuk olanlarla değiştirecek astronotlar, uzay yürüyüşlerinde ayrıca bir sonraki mekik seferinde Endeavour'un getireceği ve ABD'nin ISS'e son büyük katkısı olan Tranqulity modülünün yerleştirilmesine hazırlık görevini yerine getirecek.
Astronotlar ayrıca, ISS mürettebatının idrarlarını içme suyuna çeviren geri dönüşüm cihazındaki arızalı parçayı da dönüşlerinde beraberlerinde getirecek. Dönüştürme cihazındaki arızanın, Atlantis mekiğinin bu hafta gelişiyle mürettebat sayısının 12'ye çıkmasının ardından istasyondaki yaşamı olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.
Atlantis uzay mekiği ayrıca, İngiltere'nin Nottingham Üniversitesi'nin bilim adamları tarafından üzerlerinde deney yapılmak üzere NASA'ya teslim edilen 4 bin adet "Caenorhabditis elegans" solucanını uzaya götürecek.
Solucanlar, insan genetik materyaliyle yüzde 80 oranında benzerlik göstermesi nedeniyle, özellikle kasları etkileyen uzay yolculuklarının fizyolojik etkilerinin araştırılmasında denek olarak kullanılacak.
Cerrah astronot'un “ameliyat”ı
Atlantis mürettebatında bulunan çocuk ve yetişkin kemik kanseri uzmanı Chicagolu Dr. Robert Satcher Jr da "uzayda ilk ortopedik cerrahi" ameliyatını yapacak.
Çocukluğundan beri astronot olmayı hayal ettiğini açıklayan Satcher, cerrahi becerisini uzay istasyonunun iki dış robot kolunun eklemlerinin onarımında kullanacak.
NASA, bu uçuştan sonra mekikler emekliye ayrılıncaya dek 5 sefer daha yapmayı planlıyor, ancak mekiklerin daha uzun süre kullanılması konusu da tartışılmaya devam ediyor.
+17 Kasım 2009 Salı, 18:01